AvocatulRoman.ro
Un produs marca Rentrop&Straton
actualizat la 25 Noiembrie 2015
Cauta articol   Tip articol
 Domeniu Camp

...sau foloseste motorul de cautare avansata
Legislatia UE: Prin autentificare, sunt de acord cu faptul ca site-ul AvocatulRoman.ro poate seta module cookie in browserul meu.
Username:
Parola:
Tine-ma minte

Flux RSS Twitter Trimite pe Yahoo Messenger Trimite prin email Mareste font Micsoreaza font Font default

Act administrativ emis de o agentie teritoriala fara personalitate juridica. Instanta competenta sa judece litigiul

Colectivul de avocati al AvocatulRoman.ro, 23-Aug-2011

Tags: act administrativ, agentie teritoriala, litigiu, instanta competenta

Continutul, designul, structura, precum si materialele AvocatulRoman.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Alerta AvocatulRoman.roDescarca aici Programul Special de Alerta AvocatulRoman.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile AvocatulRoman.ro! ...clic aiciLipsa personalitatii juridice a autoritatii emitente nu exclude capacitatea procesuala in contenciosul administrativ, pentru a avea calitatea de parat sau intimat fiind suficient sa se faca dovada ca acea autoritate publica este emitenta actului administrativ, astfel cum este acesta definit de art. 2 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 554/2004.
Competenta de solutionare a litigiului, stabilita corespunzator nivelului avut de autoritatea emitenta in ierarhia autoritatilor administrative, va apartine in consecinta, potrivit dispozitiilor art. 2 pct. 1 lit. d) din Codul de procedura civila, tribunalului.
 
I.C.C.J., Sectia de contencios administrativ si fiscal,
Decizia nr. 1352 din 2 martie 2007


Codul de procedura civila, art. 2 alin. (1) lit. c)
Legea nr. 554/2004, art. 2 alin. (1) lit. b) - c)
Alerta AvocatulRoman.roDescarca aici Programul Special de Alerta AvocatulRoman.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile AvocatulRoman.ro! ...clic aici
Prin cererea adresata Tribunalul Teleorman,  SC C SRL Alexandria a formulat cerere de anulare a Deciziei nr.1121/20.09.2006 emisa de Autoritatea Rutiera Romana – Agentia Teleorman prin care s-a dispus suspendarea pe o perioada de 30 de zile a licentei de transport eliberata de reclamanta.

Prin sentinta civila nr.1267/24.10.2006 pronuntata de Tribunalul Teleorman – Sectia civila – complet specializat pentru contencios administrativ si fiscal, a fost admisa exceptia necompetentei materiale a instantei si a fost declinata competenta de solutionare a cauzei in favoarea Curtii de Apel Bucuresti – Sectia contencios administrativ si fiscal.
           
In motivarea hotarari s-a aratat ca in conformitate cu prevederile H.G. nr.625/1998 privind organizarea si functionarea Autoritatii Rutiere Romane, aceasta este o institutie publica centrala si pentru indeplinirea atributiilor sale in teritoriu are agentii care nu au personalitate juridica si, pe cale de consecinta, nu pot sta in instanta in nume propriu.
           
Cauza a fost inregistrata la Curtea de Apel Bucuresti – Sectia a VIII-a contencios administrativ si fiscal sub nr.4761/87/2006, iar prin sentinta civila nr.3223/29.XI.2006 a fost respinsa exceptia lipsei capacitatii procesuale de exercitiu si a lipsei calitatii procesuale pasive a Agentiei Teleorman a Autoritatii Rutiere Romane invocate de Autoritatea Rutiera Romana, a fost declinata competenta de solutionare in favoarea Tribunalului Teleorman (contencios administrativ).
           
In motivarea solutiei, s-a retinut ca, chiar daca agentiile ARR, potrivit H.G. nr.625/1998 nu au personalitate juridica, ele functioneaza in structura organizatorica a ARR pentru indeplinirea atributiilor acestei institutii publice centrale in teritoriu, agentiile emitand acte, in limita atributiilor stabilite, iar actul administrativ contestat a fost emis de Autoritatea Rutiera Romana  - Agentia Teleorman si nu de ARR, astfel ca, in prima instanta, competenta de solutionare a cererii revenea tribunalului.
           
Impotriva acestei sentinte a declarat recurs Autoritatea Rutiera Romana – aratand ca instanta de fond a dat o hotarare cu aplicarea gresita a legii, respectiv a art.3 pct.1 Cod proc. Civ. coroborate cu art.10 din Legea nr.554/2004 si ale art.7 din H.G.nr.625/1998, modificata si completata de H.G. nr.1392/2006.
           
Prin decizia nr.1353/2.03.2007 recursul declarat a fost respins de Inalta Curte de Casatie si Justitie  - Sectia de contencios administrativ si fiscal.
           
Constatandu-se conflictul negativ de competenta, acesta a fost inaintat spre solutionare la Inalta Curte de Casatie si Justitie
Analizand conflictul ivit, Inalta Curte stabileste competenta de solutionare a cererii in favoarea Tribunalului Teleorman – Sectia contencios administrativ si fiscal pentru urmatoarele considerente:

Potrivit  art.2  alin. (1)  lit.b)  din Legea nr.554/2004 autoritatea  publica este definita ca  fiind orice  organ de  stat sau al unitatilor administrativ-teritoriale care actioneaza in regim de  putere  publica, pentru satisfacerea unui interes public.
           
Intr-un litigiu de  contencios  administrativ, pentru a avea calitatea  de parat sau intimat  este  suficient  sa se  faca dovada  ca acea  autoritate  publica este  emitenta actului  administrativ, astfel cum este  definit de art.2 alin. (1) lit.c) din Legea nr.554/2004, respectiv actul unilateral cu caracter individual sau  normativ, emis  de o autoritate  publica in vederea executarii  si a organizarii executarii legii, dand nastere, modificand sau stingand  raporturi juridice.
           
In cauza, cu certitudine  actul a  carui anulare  se  cere a  fost  emis  de  o autoritate  publica judeteana, care chiar  daca  nu are personalitate  juridica, are capacitate  de  drept public.
           
Mai mult, societatea  reclamanta nu a  solicitat ARR-printr-o plangere  prealabila, sa fie  revocata decizia  emisa de  Agentia teritoriala Teleorman.
           
De altfel, in cuprinsul Legii nr.554/2004 sunt  numeroase texte care fac  trimitere la autoritatea emitenta a  actului (art.7  alin. (1) – „sa solicite autoritatii publice  emitente”, art.13  ain. (1) – „va putea  cere autoritatii al carui act  este  atacat”) dar nu  exista nici o prevedere legata de personalitatea juridica a autoritatii publice.
           
Potrivit dispozitiilor art.10 alin. (1) teza 1 din Legea nr.554/2004 coroborate cu dispozitiile art.2 pct.1 lit.d) Cod proc. Civ. tribunalele judeca, in prima instanta, recursurile in materie de contencios administrativ cand actul administrativ atacat a fost emis de o autoritate sau institutie de interes local sau judetean.
           
Cum in speta actul administrativ a fost emis de Autoritatea Rutiera Romana – Agentia Teleorman, competenta de solutionare revine Tribunalului Teleorman.
 
Adauga acest articol in site-ul tau

Newsletter AvocatulRoman.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletter AvocatulRoman.ro si primesti cadou Raportul special "Cele mai solicitate contracte de comodat, locatiune, vanzare-cumparare"!

  Da, doresc sa ma abonez si sa primesc informatii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informareArticole similare


     » Angajarea raspunderii functionarilor publici pentru prejudiciile provocate cu vinovatia autoritatii publice unde isi desfasoara activitatea. 
     de Colectivul de avocati al AvocatulRoman.ro, 09-Dec-2011
     » Jurisprudenta » Alte categorii » Jurisprudenta - Contencios Administrativ

     » Promovarea la o instanta superioara. Judecator militar. 
     de Colectivul de avocati al AvocatulRoman.ro, 07-Dec-2011
     » Jurisprudenta » Alte categorii » Jurisprudenta - Contencios Administrativ

     » Cazuri in care depunerea cautiunii este obligatorie pentru suspendarea executarii actului administrativ 
     de Colectivul de avocati al AvocatulRoman.ro, 07-Nov-2011
     » Jurisprudenta » Alte categorii » Jurisprudenta - Contencios Administrativ

     » Eliberare din functia de conducere. Caracterul masurii. Termen de contestare 
     de Colectivul de avocati al AvocatulRoman.ro, 26-Aug-2011
     » Jurisprudenta » Alte categorii » Jurisprudenta - Contencios Administrativ

     » Principiul transparentei administratiei. Act administrativ cu caracter sanctionator. Cerinta motivarii 
     de Colectivul de avocati al AvocatulRoman.ro, 26-Aug-2011
     » Jurisprudenta » Alte categorii » Jurisprudenta - Contencios Administrativ