AvocatulRoman.ro
Un produs marca Rentrop&Straton
actualizat la 29 Noiembrie 2015
Cauta articol   Tip articol
 Domeniu Camp

...sau foloseste motorul de cautare avansata
Legislatia UE: Prin autentificare, sunt de acord cu faptul ca site-ul AvocatulRoman.ro poate seta module cookie in browserul meu.
Username:
Parola:
Tine-ma minte

Flux RSS Twitter Trimite pe Yahoo Messenger Trimite prin email Mareste font Micsoreaza font Font default

Calculul termenelor procedurale. Termene pe ore

Colectivul de avocati al AvocatulRoman.ro, 21-Iul-2011

Tags: calculul termenelor procedurale, termene pe ore

Continutul, designul, structura, precum si materialele AvocatulRoman.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Alerta AvocatulRoman.roDescarca aici Programul Special de Alerta AvocatulRoman.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile AvocatulRoman.ro! ...clic aiciI.C.C.J., Sectia penala, decizia nr. 2575 din 6 iulie 2009

Termenele procedurale pe ore, cum este termenul de 48 de ore prevazut in art. 29 alin. (6) din Legea nr. 47/1992 pentru exercitarea recursului impotriva incheierii prin care instanta respinge ca inadmisibila cererea de sesizare a Curtii Constitutionale, se calculeaza in conformitate cu dispozitiile art. 186 alin. (2) C. proc. pen. pe unitati libere de timp, in sensul ca ora de la care incepe sa curga termenul si ora in care acesta se implineste nu intra in durata termenului.

Prorogarea termenelor procedurale prevazuta in dispozitiile art. 186 alin. (4) C. proc. pen. - potrivit carora atunci cand ultima zi a unui termen cade intr-o zi nelucratoare, termenul expira la sfarsitul primei zile lucratoare care urmeaza - nu este aplicabila termenelor procedurale pe ore, ci numai termenelor procedurale a caror durata este fixata pe zile, luni sau ani.

Prin incheierea din 19 iunie 2009, Curtea de Apel Suceava, Sectia penala, in temeiul art. 29 alin. (6) din Legea nr. 47/1992, a respins cererea de sesizare a Curtii Constitutionale formulata de persoana solicitata C.M., cu solutionarea exceptiilor de neconstitutionale a dispozitiilor art. 77 - 100, art. 102, art. 105 si art. 106 din Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciara internationala in materie penala, ca inadmisibila.
Alerta AvocatulRoman.roDescarca aici Programul Special de Alerta AvocatulRoman.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile AvocatulRoman.ro! ...clic aiciImpotriva acestei  incheieri a formulat recurs persoana solicitata C.M.

Recursul formulat este tardiv.

Potrivit art. 29 alin. (6) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, impotriva incheierii prin care s-a  respins cererea de sesizare a Curtii Constitutionale cu solutionarea unei exceptii de neconstitutionalitate se poate formula recurs, la instanta superioara, in termen de 48 de ore de la pronuntare.

In cauza se observa ca incheierea atacata, prin care s-a respins cererea de sesizare a Curtii Constitutionale cu privire la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 77 - 100, art. 102, art. 105 si art. 106  din Legea nr. 302/2004 a fost pronuntata la data de 19 iunie 2009 ora 1305, ora de la care incepe sa curga termenul de 48 de ore pentru declararea recursului.

Dupa cum se constata din actele dosarului, persoana solicitata C.M. a formulat recurs la data de 22 iunie 2009, dupa cum rezulta din stampila aplicata de oficiul postal pe plicul de corespondenta.

Potrivit art. 186 alin. (1) C. proc. pen., la calcularea termenelor procedurale se porneste de la ora, ziua, luna sau anul mentionat in actul care a provocat curgerea termenului, cu exceptiile prevazute de lege.

Termenele pe ore (cum este si cazul in speta) se calculeaza pe unitati libere de timp (art. 186 alin. 2 C. proc. pen.), in sensul ca ora de la care incepe sa curga termenul si ora in care termenul se implineste nu intra in durata termenului.

Aceasta inseamna ca in speta, pentru a putea fi declarat in termenul legal prevazut in art. 29 alin. (6) din Legea nr. 47/1992, persoana solicitata C.M. trebuia sa formuleze recursul pana la data de  21 iunie 2009 ora 1505, avand in vedere ca durata termenului este mai mare cu 2 unitati de timp (respectiv 2 ore) decat termenul procedural in sine.

Inalta Curte  de Casatie si Justitie constata ca in cauza nu este aplicabila prorogarea termenelor, prevazuta in art. 186 alin. (4) C. proc. pen., potrivit careia atunci cand ultima zi a unui termen este o zi nelucratoare (in speta, ziua de 21 iunie era duminica, zi nelucratoare), termenul expira la sfarsitul primei zile lucratoare care urmeaza.

Dupa cum rezulta din interpretarea dispozitiilor art. 186 alin. (4) C. proc. pen., prorogarea generala a termenelor este aplicabila tuturor termenelor procedurale a caror durata este fixata pe zile, luni sau ani.

Cum in speta termenul procedural de declarare a recursului este de 48 de ore, nefiind aplicabila prorogarea generala reglementata in textul de lege anterior citat, rezulta ca pentru formularea in termen a recursului, acesta trebuia sa fi fost declarat pana la ora 1505 a zilei de 21 iunie 2009.

In consecinta,  avand in vedere ca recursul a fost declarat in data de 22 iunie 2009, deci dupa expirarea termenului prevazut de lege, Inalta Curte de Casatie si Justitie, in temeiul  art. 38515 pct. 1  lit. a) C. proc. pen., a respins, ca tardiv, recursul  declarat de persoana solicitata.


Adauga acest articol in site-ul tau

Newsletter AvocatulRoman.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletter AvocatulRoman.ro si primesti cadou Raportul special "Cele mai solicitate contracte de comodat, locatiune, vanzare-cumparare"!

  Da, doresc sa ma abonez si sa primesc informatii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informareArticole similare


     » Hotararea instantei. Complet de divergenta. Semnarea hotararii 
     de Colectivul de avocati al AvocatulRoman.ro, 01-Sep-2011
     » Jurisprudenta » Alte categorii » Jurisprudenta - penal

     » Hotarari judecatoresti definitive care nu se pot concilia 
     de Colectivul de avocati al AvocatulRoman.ro, 21-Iul-2011
     » Jurisprudenta » Alte categorii » Jurisprudenta - penal

     » Recurs. Motivarea hotararilor judecatoresti  
     de Colectivul de avocati al AvocatulRoman.ro, 19-Iul-2011
     » Jurisprudenta » Alte categorii » Jurisprudenta - penal

     » Refuzul executorului judecatoresc de a indeplini un act sau de a efectua o executare silita 
     de Colectivul de avocati al AvocatulRoman.ro, 19-Iul-2011
     » Jurisprudenta » Alte categorii » Jurisprudenta - penal

     » Nerespectarea hotararilor judecatoresti. Situatia premisa 
     de Colectivul de avocati al AvocatulRoman.ro, 18-Iul-2011
     » Jurisprudenta » Alte categorii » Jurisprudenta - penal