AvocatulRoman.ro
Un produs marca Rentrop&Straton
actualizat la 26 Noiembrie 2015
Cauta articol   Tip articol
 Domeniu Camp

...sau foloseste motorul de cautare avansata
Legislatia UE: Prin autentificare, sunt de acord cu faptul ca site-ul AvocatulRoman.ro poate seta module cookie in browserul meu.
Username:
Parola:
Tine-ma minte

Flux RSS Twitter Trimite pe Yahoo Messenger Trimite prin email Mareste font Micsoreaza font Font default

Contestatie la executare. Actiune in daune. Competenta materiala

Colectivul de avocati al AvocatulRoman.ro, 02-Aug-2011

Tags: competenta materiala, daune-interese, executare silita, contestatie la executare

Continutul, designul, structura, precum si materialele AvocatulRoman.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Alerta AvocatulRoman.roDescarca aici Programul Special de Alerta AvocatulRoman.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile AvocatulRoman.ro! ...clic aiciInstanta legal investita cu solutionarea contestatiei la executare este competenta sa solutioneze si cererea in daune.
Potrivit art.400 C. proc. civ. coroborat cu art.373 alin.2 C. proc. civ., competenta de solutionare a contestatiei la executare propriu-zisa, si deci a cererii in daune, revine instantei de executare, respectiv judecatoriei in circumscriptia careia se face executarea, in afara cazurilor in care legea dispune altfel.
I.C.C.J., Sectia comerciala, Decizia nr.2484 din 20 octombrie 2009


C. proc. civ., art.373 alin.2, art.400,
 art.404 alin.2

Reclamanta SC B. SRL Bucuresti a solicitat in contradictoriu cu parata SC T.H.R.M.N. SA Eforie Nord sa se dispuna obligarea acesteia la plata sumei de 129.771,51 lei cu titlu de daune, pentru intarzierile cauzate de contestatiile repetate promovate la executarea silita a sentintei civile nr. 1034/ COM/1999 a Tribunalului Constanta.
Alerta AvocatulRoman.roDescarca aici Programul Special de Alerta AvocatulRoman.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile AvocatulRoman.ro! ...clic aici
In drept, reclamanta si-a intemeiat cererea pe art.404 alin.2 C. proc. civ. si ale art.998 C. civ..

Reclamanta a aratat ca obiectul actiunii consta in obligarea la plata daunelor provocate de intarzierile prin suspendarile repetate ale executarii silite, in conformitate cu prevederile art.404 alin.2 C. proc. civ., ca dupa patru hotarari irevocabile prin care au fost respinse contestatiile la executare formulate de SC THRM.N. SA nu se mai poate pune in discutie actualizarea in raport de rata inflatiei.
            Cauza a fost inaintata la Tribunalul Buzau, avand in vedere ca prin incheierea nr.2725/20 septembrie 2007 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie a fost admisa cererea formulata de petenta SC B. SRL de stramutare a dosarului.

Tribunalul Buzau, prin sentinta civila nr.493/27 mai 2008, a admis actiunea si a obligat parata sa plateasca reclamantei suma de 143.736,58 lei, cu titlu de daune. (…)

 Impotriva acestei sentinte a declarat apel parata SC T.H.R.M.N. SA.
 Prin decizia nr.210 din 28 octombrie 2008, Curtea de Apel Ploiesti, Sectia Comerciala si de Contencios Administrativ si Fiscal, a admis apelul declarat de parata, a schimbat in tot sentinta si pe fond a respins actiunea ca neintemeiata.

 Instanta a retinut ca, prin sentinta nr.1034/1999, debitoarea SC C.S. SA (societate absorbita de SC T.H.R.M.N. SA) a fost obligata la plata sumei de 322.413.874 lei, reprezentand chirie restanta si 16.162.277 lei, cheltuieli de judecata.

La data de 16 ianuarie 2002 a fost emisa adresa de infiintare a popririi pentru intregul debit iar, in urma acestei adrese reclamanta a recuperat intreg debitul, cererea de reactualizare fiind respinsa de Tribunalul Constanta prin sentinta nr.2849/2002, ramasa irevocabila prin respingerea recursului de catre Curtea de Apel Constanta - decizia nr.1240/2002.

Debitul a fost stins la data de 2 mai 2007, dupa ce a fost actualizat succesiv de executorul judecatoresc, astfel ca la data promovarii cererii de chemare in judecata, 5 iunie 2007, parata nu mai datora nicio suma de bani reclamantei.(…)

Impotriva acestei decizii a declarat recurs reclamanta SC B. SRL.
Recurenta a aratat ca pretentiile solicitate se refera la despagubiri pentru pagubele cauzate prin intarzierea executarii prin numeroasele contestatii la executare formulate de parata, si nicidecum nu se refera la daune pentru intarzierea achitarii platii debitului; ca la punerea in executare a sentintei civile nr.1034/COM/1999 pronuntata de Tribunalul Constanta au existat un numar de 24 de dosare de contestatii la executare; ca intarzierea platii debitului a fost cauzata de suspendarile provizorii la executare formulate de parata; ca in raportul de expertiza actualizarea in raport de rata inflatiei s-a facut corect, fiind aferenta perioadei 2 aprilie 2007 – 1 februarie 2008.(…)

Inalta Curte a pus in discutie, din oficiu, in conformitate cu art.306 alin.2 C. proc. civ., exceptia necompetentei materiale a Tribunalului Bacau, Sectia Comerciala si de Contencios Administrativ in solutionarea cauzei in raport de prevederile art.404 alin.2 C. proc. civ..

            Recursul este fondat.
Potrivit dispozitiilor art. 404 alin. 2 C. proc. civ.,  instanta legal investita cu solutionarea unei contestatii la executare, daca pronunta solutia de respingere a contestatiei, poate obliga contestatorul, la cerere, sa plateasca partii adverse despagubiri pentru pagubele cauzate prin intarzierea executarii.

            Din aceste dispozitii legale rezulta ca instanta legal investita cu solutionarea contestatiei la executare este competenta sa solutioneze si cererea in daune.

            Potrivit art.400 C. proc. civ. coroborat cu art.373 alin.2 C. proc. civ., competenta de solutionare a contestatiei la executare propriu-zisa, si deci a cererii in daune, revine instantei de executare, respectiv judecatoriei in circumscriptia careia se face executarea, in afara cazurilor in care legea dispune altfel.

Reclamanta SC B. SRL a solicitat in contradictoriu cu parata SC T.H.R.M.N. SA pronuntarea unei hotarari judecatoresti prin care sa se dispuna obligarea paratei la plata sumei de 129.971,51 lei, cu titlu de daune pentru intarzierile cauzate de contestatiile repetate promovate la executarea silita a sentintei civile nr. 1034/COM/1999 a Tribunalului Constanta, in conformitate cu prevederile art.404 alin.2 C. proc. civ..

Prin urmare, fata de dispozitiile mai sus evocate rezulta ca, in speta, instanta competenta cu solutionarea cererii in daune este instanta de executare, respectiv judecatoria in circumscriptia careia s-a facut executarea deci, Judecatoria Constanta.

Cum ambele instante au incalcat normele prevazute mai sus, Inalta Curte, in temeiul art.304 pct.3 C. proc. civ. coroborat cu art.312 C. proc. civ., a admis recursul, a casat ambele hotarari si a trimis cauza la Judecatoria Constanta pentru competenta solutionare.
Adauga acest articol in site-ul tau

Newsletter AvocatulRoman.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletter AvocatulRoman.ro si primesti cadou Raportul special "Cele mai solicitate contracte de comodat, locatiune, vanzare-cumparare"!

  Da, doresc sa ma abonez si sa primesc informatii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informareArticole similare


     » Actiune in despagubiri civile in executarea contractului de asigurare de bunuri. Incidenta art. 50 alin. 1 pct.e) si f) din contract 
     de Colectivul de avocati al AvocatulRoman.ro, 07-Nov-2011
     » Jurisprudenta » Alte categorii » Jurisprudenta - comercial

     » Litigiu comercial. Competenta teritoriala alternativa. Reducerea onorariului de avocat 
     de Colectivul de avocati al AvocatulRoman.ro, 07-Nov-2011
     » Jurisprudenta » Alte categorii » Jurisprudenta - comercial

     » Contestatie impotriva hotararii adunarii creditorilor. Conditii pentru promovarea contestatiei 
     de Colectivul de avocati al AvocatulRoman.ro, 07-Nov-2011
     » Jurisprudenta » Alte categorii » Jurisprudenta - comercial

     » Contract de vanzare-cumparare. Neexecutarea obligatiilor din contract 
     de Colectivul de avocati al AvocatulRoman.ro, 03-Aug-2011
     » Jurisprudenta » Alte categorii » Jurisprudenta - comercial

     » Somatie de plata. Actiune in anulare. Competenta teritoriala 
     de Colectivul de avocati al AvocatulRoman.ro, 03-Aug-2011
     » Jurisprudenta » Alte categorii » Jurisprudenta - comercial