AvocatulRoman.ro
Un produs marca Rentrop&Straton
actualizat la 27 Noiembrie 2015
Cauta articol   Tip articol
 Domeniu Camp

...sau foloseste motorul de cautare avansata
Legislatia UE: Prin autentificare, sunt de acord cu faptul ca site-ul AvocatulRoman.ro poate seta module cookie in browserul meu.
Username:
Parola:
Tine-ma minte

Flux RSS Twitter Trimite pe Yahoo Messenger Trimite prin email Mareste font Micsoreaza font Font default

Contestatie la executare. Suspendarea cauzei. Perimare

Colectivul de avocati al AvocatulRoman.ro, 02-Aug-2011

Tags: executare silita, contestatie la executare, suspendare, perimare

Continutul, designul, structura, precum si materialele AvocatulRoman.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Alerta AvocatulRoman.roDescarca aici Programul Special de Alerta AvocatulRoman.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile AvocatulRoman.ro! ...clic aiciOrice cerere de chemare in judecata si cale de atac se perima de  drept, chiar si in contra incapabililor, daca a ramas in nelucrare timp de un an de zile, perimarea putand fi constatata  si din oficiu.
Daca cererea de mentinere a masurii suspendarii este formulata peste termenul de sase luni prevazut de art.248 alin.3 C. proc. civ., de la data suspendarii cauzei, conform dispozitiilor art.242 alin.1 pct.2 C. proc. civ., solutia instantei, de constatare a perimarii, este corecta.
Sectia comerciala, Decizia nr. 2653 din 30 octombrie 2009


C. proc. civ., art.242 pct.2, art.244 alin.1 pct.1-2, art.248 alin.3

Orice cerere de chemare in judecata si cale de atac se perima de  drept, chiar si in contra incapabililor, daca a ramas in nelucrare timp de un an de zile, perimarea putand fi constatata  si din oficiu.
Alerta AvocatulRoman.roDescarca aici Programul Special de Alerta AvocatulRoman.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile AvocatulRoman.ro! ...clic aiciDaca cererea de mentinere a masurii suspendarii este formulata peste termenul de sase luni prevazut de art.248 alin.3 C. proc. civ., de la data suspendarii cauzei, conform dispozitiilor art.242 alin.1 pct.2 C. proc. civ., solutia instantei, de constatare a perimarii, este corecta.
Sectia comerciala, Decizia nr. 2653 din 30 octombrie 2009.
 
SC M. SRL Targoviste a formulat contestatie la executare in contradictoriu cu A.D.S.  privitor la executarea silita inceputa de aceasta autoritate publica pentru o pretinsa creanta in valoare de 35.216,35 USD, ce a rezultat din neexecutarea de catre contestatoare a contractului de vanzare-cumparare de actiuni nr.64 din 1 octombrie 2002.

Prin sentinta nr.31 din 26 februarie 2009, Curtea de Apel Ploiesti, Sectia comerciala, contencios administrativ si fiscal, in baza art. 248 C. proc. civ., a constatat perimata de drept contestatia la executare formulata de SC M. SRL Targoviste.
Instanta de apel a constatat ca, la data de 21 februarie 2008, cauza a fost suspendata potrivit art.242 pct.2 C. proc. civ., pentru lipsa nejustificata a partilor la judecata pricinii si de la aceasta data, cauza nu a mai fost repusa pe rol, dosarul ramanand  in nelucrare din vina partilor mai mult de un an.

Avand in vedere faptul ca, in conformitate cu dispozitiile art.248 C. proc. civ., orice cerere de chemare in judecata si cale de atac se perima de  drept, chiar si in contra incapabililor, daca a ramas in nelucrare timp de un an de zile, iar potrivit art. 252 C. proc. civ., perimarea se poate constata si din oficiu, curtea de apel  constatand ca in cauza nu s-a indeplinit nici un act de procedura in vederea  judecarii pricinii, a constatat perimata de drept actiunea.

Impotriva acestei sentinte a declarat recurs contestatoarea SC M. SRL Targoviste.

Recurenta a sustinut ca hotararea atacata este lipsita de temei legal, intrucat a ignorat investirea Curtii de Arbitraj Comercial International Bucuresti, prin decizia nr.3760/5 octombrie 2007 pronuntata in dosarul nr.6197/2006, al carui obiect il formeaza pretentia sa contra A.D.S., pentru eliberarea de sub gaj a actiunilor cu care s-a garantat executarea contractului de vanzare-cumparare de actiuni ale SA A.

A aratat ca suspendarea judecatii in cauza a fost motivata de aflarea pe rolul primei instante a cauzei din dosarul care are ca obiect contestatia la executare contra creantei de 24.896,91 USD reprezentand  penalitati din neexecutarea obligatiei de investitii asumata prin acelasi contract; judecata acestei cauze a fost la randul ei suspendata pana la solutionarea dosarului nr.6197/42/2006.

Cum contestatia la executare priveste creanta A.D.S., constand in valoarea angajamentului investitional neindeplinit, asumat prin acelasi contract, si cum ambele cauze sunt conexe cu aceea ce a format obiectul dosarului nr.6197/2006, si instantei i s-a invederat ca la Curtea de Arbitraj Comercial Intentional Bucuresti s-a format dosarul arbitral, nesolutionat pana in prezent, recurenta a considerat ca nu era caz de perimare.

Recursul nu este fondat.

S-a constatat ca la termenul de judecata din data de 22 februarie 2007, instanta de judecata a dispus suspendarea solutionarii cauzei, in temeiul art.244 pct.1 C. proc. civ., iar la termenul din 21 februarie 2008 instanta a suspendat din nou judecata, in baza art.242 pct.2 C. proc. civ., pentru ca, in cele din urma, prin sentinta nr.31/26 februarie 2009, sa constate perimata de drept contestatia la executare.

Contrar sustinerilor recurentei, s-a observat ca reclamanta SC M. SRL este cea care a ramas in pasivitate timp de un an, fara a solicita repunerea cauzei pe rol si fara a invedera instantei de judecata stadiul litigiului aflat pe rolul Curtii de Arbitraj Comercial International.

Cererea de mentinere a masurii suspendarii, in baza dispozitiilor art.244 alin.1 pct.1 C. proc. civ., invocandu-se existenta pe rolul arbitrajului a litigiului, a fost formulata abia la data de 12 februarie 2009, cu mult peste termenul de sase luni prevazut de art.248 alin.3 C. proc. civ., de la data suspendarii cauzei conform dispozitiilor art.242 alin.1 pct.2 C. proc. civ. – suspendare dispusa de instanta la 21  februarie 2008.

Astfel fiind, s-a retinut ca, in mod corect curtea de apel a constatat perimata contestatia la executare, in baza art. 248 C. proc. civ. si, intrucat nu exista niciun motiv de recurs intemeiat, care sa conduca la desfiintarea solutiei pronuntate de curtea de apel, in conditiile art.304 C. proc. civ., aceasta a fost mentinuta, ca legala si s-a respins recursul contestatoarei SC M. SRL  Targoviste, ca nefondat.
Adauga acest articol in site-ul tau

Newsletter AvocatulRoman.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletter AvocatulRoman.ro si primesti cadou Raportul special "Cele mai solicitate contracte de comodat, locatiune, vanzare-cumparare"!

  Da, doresc sa ma abonez si sa primesc informatii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informareArticole similare


     » Actiune in despagubiri civile in executarea contractului de asigurare de bunuri. Incidenta art. 50 alin. 1 pct.e) si f) din contract 
     de Colectivul de avocati al AvocatulRoman.ro, 07-Nov-2011
     » Jurisprudenta » Alte categorii » Jurisprudenta - comercial

     » Contestatie impotriva hotararii adunarii creditorilor. Conditii pentru promovarea contestatiei 
     de Colectivul de avocati al AvocatulRoman.ro, 07-Nov-2011
     » Jurisprudenta » Alte categorii » Jurisprudenta - comercial

     » Contract de vanzare-cumparare. Neexecutarea obligatiilor din contract 
     de Colectivul de avocati al AvocatulRoman.ro, 03-Aug-2011
     » Jurisprudenta » Alte categorii » Jurisprudenta - comercial

     » Ordonanta presedintiala. Suspendarea provizorie a executarii hotararii 
     de Colectivul de avocati al AvocatulRoman.ro, 03-Aug-2011
     » Jurisprudenta » Alte categorii » Jurisprudenta - comercial

     » Recurs. Termenul de exercitare a caii de atac 
     de Colectivul de avocati al AvocatulRoman.ro, 03-Aug-2011
     » Jurisprudenta » Alte categorii » Jurisprudenta - comercial