AvocatulRoman.ro
Un produs marca Rentrop&Straton
actualizat la 29 Noiembrie 2015
Cauta articol   Tip articol
 Domeniu Camp

...sau foloseste motorul de cautare avansata
Legislatia UE: Prin autentificare, sunt de acord cu faptul ca site-ul AvocatulRoman.ro poate seta module cookie in browserul meu.
Username:
Parola:
Tine-ma minte

Flux RSS Twitter Trimite pe Yahoo Messenger Trimite prin email Mareste font Micsoreaza font Font default

Contract de vanzare-cumparare. Neexecutarea obligatiilor din contract

Colectivul de avocati al AvocatulRoman.ro, 03-Aug-2011

Tags: ontract de vanzare-cumparare, compensare legala, reziliere, rezolutiune

Continutul, designul, structura, precum si materialele AvocatulRoman.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Alerta AvocatulRoman.roDescarca aici Programul Special de Alerta AvocatulRoman.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile AvocatulRoman.ro! ...clic aiciCompensarea legala opereaza de drept, nefiind la latitudinea partilor sa accepte ori nu producerea efectelor pe care aceasta le presupune.
Sectia comerciala, Decizia nr.2934 din 17 noiembrie 2009


C. civ., art.1020-1021, art.1144, art.1179


Prin sentinta nr.1401/11 decembrie 2008, Tribunalul Neamt, Sectia comerciala si de contencios administrativ, a admis in parte actiunea formulata de SC P.T. CO SRL impotriva paratei SC S.A. SRL, dispunand obligarea acesteia la restituirea sumei de 39.215,71 lei cu dobanda legala (diferenta de 11.900 lei compensandu-se cu debitul din factura fiscala seria ACT F nr.000076/18 august 2007).
Alerta AvocatulRoman.roDescarca aici Programul Special de Alerta AvocatulRoman.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile AvocatulRoman.ro! ...clic aici            Prin aceeasi sentinta s-a respins capatul de cerere privind rezolutiunea contractului de vanzare-cumparare nr.2/10 septembrie 2007, s-a admis in parte cererea reconventionala a paratei si s-a dispus rezilierea contractului de vanzare-cumparare nr.2/10 septembrie 2007.
            De asemenea, a fost respins capatul de cerere privind plata sumei de 11.900 lei, reprezentand contravaloarea facturii fiscale seria ACT F nr.000076/18 august 2007, ca urmare a compensarii.

            S-a retinut faptul ca intre parti s-a incheiat un contract de vanzare-cumparare (nr.2/10 septembrie 2007), prin care reclamanta a cumparat o „linie completa pentru extrudarea produselor din PVC” la pretul de 2356,20 lei, stabilindu-se ca plata sa se faca in 16 rate. In baza contractului, s-a intocmit factura fiscala nr.000089/10 septembrie 2007 pentru suma aferenta de 235.620 lei, din care TVA 37.620 lei.
            Reclamanta a achitat doar doua rate, sistand in mod nejustificat plata celorlalte, astfel ca reclamanta se face vinovata de neexecutare, neputand opera rezolutiunea contractului pentru nepredarea bunului din partea paratei, cata vreme s-a stabilit ca predarea bunului se va face dupa plata sumei de 120.000 lei.

            S-a mai retinut ca reclamanta a mai achizitionat de la parata – potrivit facturii nr.ACT/F nr.000076/18 august 2007, o instalatie de imbuteliere sucuri pe care nu a achitat-o insa, platind paratei 51.115,71 lei in contul celor doua rate poate opera compensarea, urmand ca parata sa fie obligata la restituirea diferentei de 39215,71 lei cu dobanda legala.
            De asemenea, instanta a considerat ca se impune rezilierea contractului pentru neexecutarea obligatiei de plata a ratelor de catre reclamanta potrivit art.7 din contract.

            Apelul declarat de parata impotriva sentintei a fost admis prin decizia nr.16/6 martie 2009, de catre Curtea de Apel Bacau, Sectia comerciala, de contencios administrativ si fiscal, care a schimbat in parte sentinta, in sensul ca a respins actiunea reclamantei ca nefondata.
            S-a admis cererea reconventionala a paratei iar reclamanta a fost obligata sa plateasca paratei suma de 11.900 lei, reprezentand contravaloarea facturii fiscale nr.ACT F nr.000076/18 august 2007, mentinandu-se dispozitiile sentintei cu privire la rezilierea contractului de vanzare-cumparare.

            Instanta de apel a avut in vedere ca, in cauza, contractul dintre parti este unul cu executare succesiva, iar sanctiunea ce se aplica ca urmare a neexecutarii obligatiei de catre o parte, este rezilierea ce produce efecte pentru viitor, urmand ca partile sa pastreze prestatiile efectuate in temeiul contractului.

            S-a mai retinut ca instanta de fond a obligat parata la restituirea contravalorii ratelor achitate, repunand partile in situatia anterioara, efect specific rezolutiunii.

            De asemenea, instanta apelului a apreciat ca sanctiunea aplicabila contractului partilor este rezolutiunea, fiind vorba de un contract cu executare efectiva, insa pentru a nu se ingreuna situatia paratei in propria cale de atac a mentinut admiterea cererii privind rezilierea.
            Referitor la compensarea legala a debitelor s-a apreciat ca o compensare legala opereaza de drept, dar nu impotriva vointei partilor, care pot renunta expres sau tacit la efectele compensarii.

            Impotriva acestei decizii, reclamanta a declarat recurs prin care a invocat motivul prevazut de art.304 pct.9 C. proc. civ. A sustinut ca:
- Actul aditional la contract a fost incheiat cu incalcarea prevederilor art.1179 C. civ. si cuprinde o clauza adaugata de parata, fiind un fals evident in legatura cu modificarea termenului de predare a bunului vandut, astfel ca instanta nu trebuia sa-l ia in considerare.
- Prin cererea reconventionala, parata a solicitat rezilierea conventiei motivat de neplata a trei rate dar, la termenul din 10 septembrie 2008, a precizat ca obiectul cererii sale este rezolutiunea.

Recurenta a sustinut ca, desi in dispozitivul sentintei s-a mentionat „rezilierea” contractului, in realitate a dispus rezolutiunea contractului si in mod corect s-a dispus repunerea partilor in situatia anterioara.

- Instanta apelului a aplicat gresit prevederile art.1144 C. civ. referitoare la compensarea datoriilor reciproce.
Recursul este fondat pentru urmatoarele considerente:

Este adevarat ca prin cererea reconventionala parata-reclamanta a solicitat aplicarea sanctiunii rezilierii conventiei incheiate cu reclamanta, in speta, a contractului de vanzare-cumparare nr.2/2007, precum si faptul ca intre reziliere si rezolutiune exista diferente din punctul de vedere al regimului juridic, in sensul ca rezilierea se aplica in cazul contractelor cu executare succesiva si produce efecte numai pentru viitor, ramanand neatinse prestatiile efectuate pana la data rezilierii, iar rezolutiunea se aplica contractelor cu executie instantanee, avand ca efect desfiintarea, atat pentru prestatiile efectuate anterior, cat si pentru viitor.

Numai ca, instanta de apel a  aplicat gresit prevederile art.1020 – 1021 C. civ., in conditiile in care, desi a retinut ca a operat rezolutiunea contractului de vanzare – cumparare, a facut aplicarea prevederilor referitoare la reziliere, in privinta efectelor sanctiunii.
In realitate, instanta fondului a facut o aplicare corecta a sanctiunii aplicabile contractului partilor, aceea a rezolutiunii pentru neindeplinirea culpabila a obligatiilor asumate de catre reclamanta, cu consecinta repunerii partilor in situatia anterioara, chiar daca in dispozitivul sentintei aceasta somatie a fost numita gresit „reziliere”.

Din punctul de vedere al naturii contactului – cu executie instantanee, al conditiilor si al efectelor retinute, rezulta cu evidenta ca prima instanta a dat eficienta prevederilor relative la rezolutiunea contractului de vanzare – cumparare.

Inalta Curte nu a primit criticile aduse de recurenta cu privire la calificarea actului aditional la contract, in conditiile in care acestea nu au fost valorificate in calea de atac a apelului (de care a uzat), fiind invocate pentru prima data in calea de atac a recursului.
Sub acest aspect, statuarile primei instante au intrat in puterea lucrului judecat.

Cu privire la aplicarea prevederilor art.1144 C. civ. privitoare la compensatia legala s-a constatat ca sustinerile recurentei sunt fondate.
Astfel, potrivit prevederilor mentionate  „compensatia opereaza de drept, in puterea legii, si chiar cand debitorii n-ar sti nimic despre aceasta, cele doua datorii se sting reciproc in momentul cand ele se gasesc existand deodata si pana la concurenta cotitatilor lor respective”.
Desi, instanta apelului a retinut indeplinirea conditiilor compensarii legale, faptul ca opereaza de drept, in virtutea legii, in mod nejustificat nu a dat eficienta dispozitiilor art.1144 C. civ.

Compensarea legala opereaza de drept, nefiind la latitudinea partilor sa accepte ori nu producerea efectelor pe care aceasta le presupune.
In consecinta, conform considerentelor expuse, Inalta Curte a considerat ca recursul reclamantei este fondat, fiind admis cu consecinta modificarii deciziei atacate, in sensul respingerii apelului societatii parate ca nefondat.

Adauga acest articol in site-ul tau

Newsletter AvocatulRoman.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletter AvocatulRoman.ro si primesti cadou Raportul special "Cele mai solicitate contracte de comodat, locatiune, vanzare-cumparare"!

  Da, doresc sa ma abonez si sa primesc informatii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informareArticole similare


     » Actiune in despagubiri civile in executarea contractului de asigurare de bunuri. Incidenta art. 50 alin. 1 pct.e) si f) din contract 
     de Colectivul de avocati al AvocatulRoman.ro, 07-Nov-2011
     » Jurisprudenta » Alte categorii » Jurisprudenta - comercial

     » Contract de asigurare de viata aferent contractului de credit . Nerespectarea de catre asigurator a obligatiilor asumate prin polita de asigurare de viata 
     de Colectivul de avocati al AvocatulRoman.ro, 07-Nov-2011
     » Jurisprudenta » Alte categorii » Jurisprudenta - comercial

     » Contract de asociere in participatiune. Denuntarea contractului 
     de Colectivul de avocati al AvocatulRoman.ro, 03-Aug-2011
     » Jurisprudenta » Alte categorii » Jurisprudenta - comercial

     » Contract de brokeraj. Clauza de confidentialitate 
     de Colectivul de avocati al AvocatulRoman.ro, 03-Aug-2011
     » Jurisprudenta » Alte categorii » Jurisprudenta - comercial

     » Contract de vanzare-cumparare. Vicii ascunse. Prescriptie extinctiva 
     de Colectivul de avocati al AvocatulRoman.ro, 03-Aug-2011
     » Jurisprudenta » Alte categorii » Jurisprudenta - comercial