AvocatulRoman.ro
Un produs marca Rentrop&Straton
actualizat la 29 Noiembrie 2015
Cauta articol   Tip articol
 Domeniu Camp

...sau foloseste motorul de cautare avansata
Legislatia UE: Prin autentificare, sunt de acord cu faptul ca site-ul AvocatulRoman.ro poate seta module cookie in browserul meu.
Username:
Parola:
Tine-ma minte

Flux RSS Twitter Trimite pe Yahoo Messenger Trimite prin email Mareste font Micsoreaza font Font default

Executare silita. Contestatie la executare

Colectivul de avocati al AvocatulRoman.ro, 02-Aug-2011

Tags: contestatie la executare, exceptia autoritatii de lucru judecat, tardivitate

Continutul, designul, structura, precum si materialele AvocatulRoman.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Alerta AvocatulRoman.roDescarca aici Programul Special de Alerta AvocatulRoman.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile AvocatulRoman.ro! ...clic aiciAtunci cand, prin prima hotarare, actiunea a fost respinsa pentru consideratii procedurale, fara a se fi discutat temeinicia motivelor invocate de contestatoare, este evident ca existenta unei asemenea hotarari nu poate constitui un impediment pentru introducerea unei noi actiuni in justitie, din moment ce in primul proces, fondul raporturilor juridice dintre parti si care se referea la anularea unui act din cursul executarii silite nu a fost solutionat. 
Sectia comerciala, Decizia nr.2289 din 6 octombrie 2009


C. civ., art.1201
C. proc. civ., art.166

Prin sentinta nr.67 din 21 mai 2009, Curtea de Apel Bucuresti a admis exceptia autoritatii de lucru judecat invocata de catre intimata A.D.S. si a respins contestatia la executare formulata de contestatoarea SC V.C. SRL Iasi.
Alerta AvocatulRoman.roDescarca aici Programul Special de Alerta AvocatulRoman.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile AvocatulRoman.ro! ...clic aiciContestatoarea, prin cererea formulata, a contestat ordinul A.D.S. nr.62319/08.2007 prin care a fost infiintata poprirea asupra sumei de 64.023,94 lei, din care Bancpost Iasi a virat in contul indicat de ADS suma de 60.400 lei la data de 23.10.2007, data cand contestatoarea a luat cunostinta de acest act de executare silita, si suma de 37.023,94 lei la data de 30.10.2007.

Instanta de fond a considerat ca, in cauza, sunt incidente prevederile art.1201 C. civ. ce reglementeaza puterea de lucru judecat, fiind indeplinite toate conditiile cerute de dispozitiile mentionate.

S-a retinut astfel ca, anterior, petenta a mai formulat o contestatie la executare prin care a solicitat, in contradictoriu cu aceeasi intimata, anularea titlului executoriu si somatiei comunicate sub nr.59755/3.08.2007, restituirea sumelor de 64.023,94 lei si de 11.090,61 lei plus dobanda aferenta, precum si dobanda aferenta sumei pe toata perioada cat a fost lipsita de folosinta banilor, iar prin sentinta nr.59/17.04.2008, contestatia a fost respinsa ca tardiv formulata. Aceasta sentinta a ramas irevocabila prin respingerea recursului ca nefondat.(…)

In fine, s-a retinut ca, in analiza prevederilor art.1201 C.civ. si art.166 C. proc. civ. trebuie plecat de la principiul securitatii raporturilor juridice care este incalcat atunci cand se admite rediscutarea problemelor solutionate prin hotarari judecatoresti definitive.

Impotriva sentintei a declarat recurs contestatoarea SC V.C. SRL, care a invocat art.304 pct.9 C. proc. civ..
A sustinut ca prima instanta a facut o aplicare gresita a legii, neexaminand cauza sub toate aspectele, in conditiile in care prezenta contestatie a fost introdusa anterior celei in care s-a pronuntat hotararea in raport de care s-a retinut autoritatea de lucru judecat. (…)

Inalta Curte a constatat ca recursul este fondat.
Autoritatea de lucru judecat reprezinta unul dintre cele mai importante efecte ale hotararilor judecatoresti si este reglementata de art.1201 C. civ., ca o prezumtie legala, absoluta si irefragabila de conformitate a hotararii cu adevarul - "res judicata pro veritate habetur", si de art.166 C. proc. civ., drept o exceptie de fond, peremptorie si absoluta. Pentru a exista autoritate de lucru judecat este necesara, pe de o parte, intrunirea triplei identitati de elemente: partile, obiectul si cauza si, pe de alta parte, pronuntarea unei hotarari judecatoresti care a dezlegat fondul cauzei.
Atunci cand, prin prima hotarare, actiunea a fost respinsa pentru consideratii procedurale, asa cum este cazul in speta, fara a se fi discutat temeinicia motivelor invocate de contestatoare, este evident ca existenta unei asemenea hotarari nu poate constitui un impediment pentru introducerea unei noi actiuni in justitie, din moment ce, in primul proces, fondul raporturilor juridice dintre parti, si care se referea la anularea unui act din cursul executarii  silite, nu a fost solutionat.     
      
Cum, prima pricina s-a solutionat fara a se intra in cercetarea fondului, fiind respinsa pe exceptia de tardivitate, Inalta Curte a considerat ca actul nu se bucura de puterea lucrului judecat si ca reiterarea aceleiasi pretentii printr-o cerere ulterioara este posibila.

Fata de considerentele expuse, criticile recurentei apar ca fiind intemeiate motiv pentru care, in temeiul art.312 alin.1 C. proc. civ., recursul a fost admis ca fondat.
Adauga acest articol in site-ul tau

Newsletter AvocatulRoman.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletter AvocatulRoman.ro si primesti cadou Raportul special "Cele mai solicitate contracte de comodat, locatiune, vanzare-cumparare"!

  Da, doresc sa ma abonez si sa primesc informatii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informareArticole similare


     » Actiune in despagubiri civile in executarea contractului de asigurare de bunuri. Incidenta art. 50 alin. 1 pct.e) si f) din contract 
     de Colectivul de avocati al AvocatulRoman.ro, 07-Nov-2011
     » Jurisprudenta » Alte categorii » Jurisprudenta - comercial

     » Contestatie impotriva hotararii adunarii creditorilor. Conditii pentru promovarea contestatiei 
     de Colectivul de avocati al AvocatulRoman.ro, 07-Nov-2011
     » Jurisprudenta » Alte categorii » Jurisprudenta - comercial

     » Contract de vanzare-cumparare. Neexecutarea obligatiilor din contract 
     de Colectivul de avocati al AvocatulRoman.ro, 03-Aug-2011
     » Jurisprudenta » Alte categorii » Jurisprudenta - comercial

     » Recurs. Termenul de exercitare a caii de atac 
     de Colectivul de avocati al AvocatulRoman.ro, 03-Aug-2011
     » Jurisprudenta » Alte categorii » Jurisprudenta - comercial

     » Actiune in pretentii. Intampinare 
     de Colectivul de avocati al AvocatulRoman.ro, 03-Aug-2011
     » Jurisprudenta » Alte categorii » Jurisprudenta - comercial