AvocatulRoman.ro
Un produs marca Rentrop&Straton
actualizat la 26 Noiembrie 2015
Cauta articol   Tip articol
 Domeniu Camp

...sau foloseste motorul de cautare avansata
Legislatia UE: Prin autentificare, sunt de acord cu faptul ca site-ul AvocatulRoman.ro poate seta module cookie in browserul meu.
Username:
Parola:
Tine-ma minte

Flux RSS Twitter Trimite pe Yahoo Messenger Trimite prin email Mareste font Micsoreaza font Font default

Executare silita. Exercitarea caii de atac impotriva hotararii de autorizare a vanzarii silite

Colectivul de avocati al AvocatulRoman.ro, 28-Iul-2011

Tags: executare silita, exceptia inadmisibilitatii, vanzare silita

Continutul, designul, structura, precum si materialele AvocatulRoman.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Alerta AvocatulRoman.roDescarca aici Programul Special de Alerta AvocatulRoman.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile AvocatulRoman.ro! ...clic aiciHotararea prin care se autorizeaza vanzarea silita si care trebuie sa imbrace forma unei incheieri, intrucat prin aceasta nu se rezolva fondul unei pricini ci se confirma procedura care a debutat cu incheierea prin care s-a incuviintat executarea silita, fiind o hotarare intermediara, nu poate avea un alt regim juridic decat hotararea care o precede si o conditioneaza si care incuviinteaza la modul general ceea ce aceasta hotarare incuviinteaza in particular.
Prin urmare, incheierea prin care se autorizeaza vanzarea silita este fara nicio cale de atac, ca si hotararea de incuviintare a executarii silite.
 
Sectia comerciala, Decizia nr. 2704 din 14 septembrie 2010


C. proc. civ., art. 3733
C. com., art. 910 – 935
Alerta AvocatulRoman.roDescarca aici Programul Special de Alerta AvocatulRoman.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile AvocatulRoman.ro! ...clic aiciHotararea prin care se autorizeaza vanzarea silita si care trebuie sa imbrace forma unei incheieri, intrucat prin aceasta nu se rezolva fondul unei pricini ci se confirma procedura care a debutat cu incheierea prin care s-a incuviintat executarea silita, fiind o hotarare intermediara, nu poate avea un alt regim juridic decat hotararea care o precede si o conditioneaza si care incuviinteaza la modul general ceea ce aceasta hotarare incuviinteaza in particular.

Prin urmare, incheierea prin care se autorizeaza vanzarea silita este fara nicio cale de atac, ca si hotararea de incuviintare a executarii silite.
Sectia comerciala, Decizia nr. 2704 din 14 septembrie 2010
                       
            Prin sentinta nr. 26 din 17 aprilie 2009, Tribunalul Constanta, Sectia maritima si fluviala, a admis cererea formulata de creditorul J.A.H. in contradictoriu cu debitorul M.J.B.V. si, in consecinta, a autorizat vanzarea silita a navei Grethe Witting sub pavilion olandez, proprietatea debitorului, aflata in portul Mangalia si a dispus trimiterea partilor inaintea judecatorului delegat S.L. pentru a fixa ziua vanzarii si pentru a proceda la celelalte operatiuni necesare.

Pentru a hotari astfel, Tribunalul a retinut ca petentul creditor are impotriva debitorului o creanta in valoare de 300.000 euro constatata prin actul de ipoteca din data de 15 iulie 2008 care a fost recunoscut pe teritoriul Romaniei prin sentinta nr. 1048 din 23 noiembrie 2008 pronuntata de Tribunalul Constanta, sectia civila, hotarare ramasa irevocabila.

Constatand ca urmarirea navei Grethe Witting a fost precedata de un comandament ce respecta cerintele art. 914 C. com. si care a fost notificat in conditiile art. 915 din acest cod, ca executorul judecatoresc a intocmit procesul-verbal cu mentiunile prevazute de art. 916 si pe care l-a notificat in conformitate cu art. 917 C. com., ca, deci, formalitatile prevazute de lege au fost indeplinite, tribunalul a autorizat vanzarea silita a navelor, sens in care a trimis partile inaintea judecatorului delegat pentru a fixa ziua vanzarii.

Impotriva acestei sentinte a declarat apel creditorul invocand, in principal, nerespectarea dreptului sau la aparare.
 Curtea de Apel Constanta, Sectia comerciala, maritima si fluviala, contencios administrativ si fiscal, prin decizia nr. 14 din 12 noiembrie 2009, a respins apelul ca nefondat, retinand ca procedura de citare a fost corect indeplinita, iar dispozitiile art. 407 C. com. au fost corect aplicate.

Creditorul M.J.B.V. a declarat recurs impotriva deciziei mentionate invocand motivele prevazute de art. 304 pct. 8 si 9 C. proc. civ. in dezvoltarea carora a reiterat criticile din apel constand in nelegalitatea citarii, neindeplinirea cerintei exigibilitatii creantei si nerespectarii prevederilor art. 407 C. com.

Inalta Curte a pus in discutia partilor, in conformitate cu art. 306 alin. (2) C. proc. civ., ca motiv de ordine publica, sistemul cailor de atac si pe cale de consecinta, competenta Inaltei Curti de solutionare a acestuia.

Procedand la examinarea motivului de ordine publica care in conformitate cu art. 137 C. proc. civ. se constituie si intr-o exceptie cu acelasi caracter, s-a constatat temeinicia acestuia.

Procedura urmaririi silite a navelor maritime este reglementata de codul comercial in Cartea a IV-a Cap. II : „Despre sechestrarea, urmarirea si vanzarea silita a navelor”, art. 910-935. Aceasta reglementare cu caracter special se completeaza cu reglementarea codului de procedura civila relativa la urmarirea silita a bunurilor mobile care constituie dreptul comun al materiei.

In acest sens, art. 935 C. com. dispune: „Pentru tot ce nu este regulat prin prezentul titlu se aplica dispozitiunile codului de procedura civila relative la urmarirea silita a bunurilor mobile”.

Obiectul litigiului de fata il formeaza executarea silita a unor nave maritime sub pavilion strain, olandez. Prealabil executarii, Tribunalul Constanta, prin sentinta nr. 1048 din 23 septembrie 2008, a recunoscut pe teritoriul Romaniei efectele Actului de ipoteca din data de 15 iulie 2008 incheiat in Regatul de Jos al Olandei, conform art. 165 din Legea nr. 105/1992.

Prin sentinta nr. 1278 din 12 noiembrie 2008, acelasi tribunal a admis cererea creditorului J.A.H. si a incuviintat executarea silita pe teritoriul Romaniei a respectivului act de ipoteca.

Odata incuviintata executarea silita, conform art. 173 alin. (1) din Legea nr. 105/1992 si cu procedura prevazuta de art. 3731 C. proc. civ., executorul a parcurs etapele prevazute de art. 911, art. 914 intocmind comandamentul pe care l-a notificat debitorului.

Debitorul, conform art. 915 alin. (4) C. com. putea formula contestatie la executare in termen de 15 zile de la notificarea comandamentului, termen prevazut de art. 401 alin. (1) lit. c) C. proc. civ., procedura de solutionare a acestei contestatii fiind aceea prevazuta de art. 402-404 C. proc. civ., dreptul comun in materie.

Neuzand de aceasta posibilitate legala, tribunalul care a incuviintat executarea, constatand formalitatile prevazute de art. 914 – 917 indeplinite, a autorizat vanzarea navei trimitand partile inaintea judecatorului delegat pentru fixarea zilei vanzarii si a celorlalte operatiuni necesare.

Potrivit art. 923 C. com., tribunalul, dupa raportul judecatorului – delegat, pentru motive grave, poate acorda si chiar ordona din oficiu ca vanzarea sa nu aiba loc si sa incuviinteze una sau doua amanari de cate opt zile fiecare.

Prin urmare, in faza executarii silite mobiliare, singura hotarare pe care o da tribunalul susceptibila de a fi judecata cu procedura prevazuta pentru judecata in prima instanta este hotararea data asupra contestatiei la executare si, aceasta se da fara drept de apel, cu exceptia hotararii asupra contestatiei la titlu care se da cu aceleasi cai de atac ca si hotararea ce se executa (art. 402 C. proc. civ.).

Hotararea (incheierea) pe care tribunalul o da in conformitate cu art. 918 C. com. prin care acesta autorizeaza vanzarea silita si trimite partile in fata judecatorului delegat pentru a fixa ziua vanzarii este subsecventa incheierii de incuviintare a executarii silite, reglementata de art. 3733 C. proc. civ. si care nu este supusa niciunei cai de atac, avand un caracter intermediar intre actul procedural de debut al executarii silite si actul procedural prin care aceasta faza procesuala se finalizeaza, in speta, procesul-verbal de adjudecare semnat de judecatorul delegat si, dupa caz, hotararea data asupra cererii de desfiintare a vanzarii in conditiile art. 449 C. proc. civ.

Concluzionand, hotararea prin care se autorizeaza vanzarea silita si care trebuie sa imbrace forma unei incheieri, intrucat prin aceasta nu se rezolva fondul unei pricini ci se confirma procedura care a debutat cu incheierea prin care s-a incuviintat executarea silita, fiind o hotarare intermediara, nu poate avea un alt regim juridic decat hotararea care o precede si o conditioneaza si care incuviinteaza la modul general ceea ce aceasta hotarare incuviinteaza in particular.

Prin urmare, incheierea de autorizare vanzare nava este fara nicio cale de atac, ca si hotararea de incuviintare a executarii silite.
Este de observat ca in ipoteza executarii silite nu sunt incidente prevederile art. 299 si respectiv art. 282 C. proc. civ. cu privire la caile de atac si care sunt cuprinse in Cartea II-a a Codului de procedura civila – „Procedura contencioasa”, acestea incetandu-si incidenta la momentul obtinerii unui titlu executoriu.

Faza de executare silita, reglementata de Cartea a IV-a din Codul de procedura civila, cuprinde reguli proprii, specifice si speciale de procedura, hotararile pe care le da instanta de executare fiind atacabile numai atunci cand legea o prevede.
Acesta este si motivul pentru care cu privire la contestatia la executare legiuitorul a precizat expres ca ea se judeca cu procedura prevazuta pentru prima instanta.

Cum hotararea de autorizare nu se incadreaza in aceasta categorie, iar legea nu reglementeaza posibilitatea atacarii ei, distinct de incheierea de incuviintare a executarii silite a carei subdiviziune este, ea nu beneficiaza de nicio cale de atac.

Asa fiind, Inalta Curte a admis recursul sub aspectul motivului de ordine publica invocat din oficiu, a modificat decizia atacata in sensul ca a respins apelul ca inadmisibil.
Adauga acest articol in site-ul tau

Newsletter AvocatulRoman.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletter AvocatulRoman.ro si primesti cadou Raportul special "Cele mai solicitate contracte de comodat, locatiune, vanzare-cumparare"!

  Da, doresc sa ma abonez si sa primesc informatii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informareArticole similare


     » Actiune in despagubiri civile in executarea contractului de asigurare de bunuri. Incidenta art. 50 alin. 1 pct.e) si f) din contract 
     de Colectivul de avocati al AvocatulRoman.ro, 07-Nov-2011
     » Jurisprudenta » Alte categorii » Jurisprudenta - comercial

     » Contract de vanzare-cumparare. Neexecutarea obligatiilor din contract 
     de Colectivul de avocati al AvocatulRoman.ro, 03-Aug-2011
     » Jurisprudenta » Alte categorii » Jurisprudenta - comercial

     » Contract de vanzare-cumparare. Vicii ascunse. Prescriptie extinctiva 
     de Colectivul de avocati al AvocatulRoman.ro, 03-Aug-2011
     » Jurisprudenta » Alte categorii » Jurisprudenta - comercial

     » Contract de vanzare-cumparare. Garantia pentru evictiune. Cumparator de rea-credinta. Efecte. Sanctiune aplicabila. Cuprins pe materii: Drept comercial. Contracte comerciale 
     de Colectivul de avocati al AvocatulRoman.ro, 03-Aug-2011
     » Jurisprudenta » Alte categorii » Jurisprudenta - comercial

     » Societate comerciala. Anulare hotarare AGA. Calitate procesuala activa 
     de Colectivul de avocati al AvocatulRoman.ro, 03-Aug-2011
     » Jurisprudenta » Alte categorii » Jurisprudenta - comercial