AvocatulRoman.ro
Un produs marca Rentrop&Straton
actualizat la 28 Noiembrie 2015
Cauta articol   Tip articol
 Domeniu Camp

...sau foloseste motorul de cautare avansata
Legislatia UE: Prin autentificare, sunt de acord cu faptul ca site-ul AvocatulRoman.ro poate seta module cookie in browserul meu.
Username:
Parola:
Tine-ma minte

Flux RSS Twitter Trimite pe Yahoo Messenger Trimite prin email Mareste font Micsoreaza font Font default

Raspundere contractuala. Redeventa stabilita in contract de concesiune.

Colectivul de avocati al AvocatulRoman.ro, 10-Nov-2011

Tags: raspundere contractuala, redeventa, contract de concesiune

Continutul, designul, structura, precum si materialele AvocatulRoman.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Alerta AvocatulRoman.roDescarca aici Programul Special de Alerta AvocatulRoman.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile AvocatulRoman.ro! ...clic aici


Reclamantul Consiliul Local Craiova nu este titular al dreptului afirmat, contractul de concesiun fiind incheiat intre parat si Primaria Craiova, astfel incat instanta va admite exceptia lipsei caltatii procesuale active a reclamantului Consiliul Local Craiova si va respinge cererea formulata de acesta ca fiind formulata de o persoana fara calitate procesuala activa. Potrivit dispozitiilor art 969 C.civ. “conventiile legal facute au putere de lege intre partile contractante”.

Asupra cauzei de fata , deliberand , constata urmatoarele,
La data de 08.06.2010 s-a inregistrat pe rolul Tribunalului Dolj dosarul cu nr….. prin care reclamantii PRIMARUL MUN. CRAIOVA si CONSILIUL LOCAL CRAIOVA au chemat in judecata paratul T.M., solicitand instantei ca prin hotararea pe care o va pronunta sa dispuna obligarea paratului la plata sumei de 562 lei, reprezentand redeventa aferenta anului 2009 si la plata majorarilor de intarziere.
In motivare, reclamantii arata ca au incheiat cu paratul contractul de concesiune nr. …../01.08.1997, avand ca obiect terenul in suprafata de 600 mp, situat in Craiova, judetul Dolj.

Arata ca prin contract la art. 3 s-a statuat faptul ca pretul concesiunii este de 25.250 lei ROL/mp, pret stabilit prin HCL nr. 34/02 mai 1995, corectat in functie de rata inflatiei.

Precizeaza ca valoarea contractului la data incheierii contractului a fost de 15.150.000 lei vechi, redeventa anuala fiind de 545.400 lei vechi, ce se va majora anual cu rata inflatiei , iar redeventa trimestriala fiind de 136.350 lei vechi ce se va achita pana in ultima zi lucratoare fiecarei luni din fiecare trimestru.

Reclamantii mai arata, ca parata nu a respectat termenul de plata, motiv pentru care s-a procedat la reactualizarea debitelor, precum si faptul ca au convocat paratul la discutii si reconciliere, acesta neprezentandu-se.
In drept, au invocat dispoz. art. 969 si urmatoarele Cod civil, art. 2 lit. c din L. 554/2004, art. 21, pct. 5 din L.215/2001 rep. si dispoz. art. 17 din L. 146/1997 republicata.

Au depus copia contractului de concesiune nr. …./1997, anexa 3 la contractul de concesiune, convocarea nr. …./2010 si confirmarea de primire.

La termenul de judecata din 18.11.2010 instanta a supus dezbaterii partilor competenta Tribunalului in solutionarea cauzei.
Examinand cu prioritate exceptia invocata instanta a considerat-o intemeiata si avand in vedere disp. art. 158 alin. 3 C.pr.civ. instanta prin sentinta nr.1550/18.11.2010 s-a declinat competenta de solutionare a cauzei in favoarea Judecatoriei Craiova.
La Judecatoria Craiova, dosarul a fost inregistrat la data de 07.12.2010 sub nr…….

La data de 08.02.2011, reclamanta Municipiul Craiova a depus o precizare de actiune in sensul ca reclamant este Muncipiul Craiova prin Primar si s-a depus la dosar modalitatea de calcul a redeventei si majorarile de intarziere la contractul de concesiune nr…./1997.
La data de 21 martie 2011, reclamanta Primaria Municipiului Craiova prin primar a depus la dosar o precizare de actiune prin care a solicitat obligarea paratului la plata sumei de 468 lei reprezentand redeventa aferenta anului 2009 si majorari de intarziere, avand in vedere ca acesta a achitat la data de 18.11.2009 suma de 281 lei.

La termenul de judecata din data de astazi, instanta, din oficiu, a invocat exceptia lipsei caltatii procesuale active a reclamantului Consiliul Local Craiova.

Analizand actele si lucrarile dosarului, prin prisma sustinerilor partilor, a probelor administrate in cauza si, raportat la dispozitiile legale in materie si la exceptia invocata, instanta retine urmatoarele:

Una din conditiile pentru a fi parte in procesul civil, alaturi de interes, capacitate procesuala si formularea unei pretentii, este calitatea procesuala (legitimatio ad causam), care presupune existente unei identitati intre persoana reclamantului si cel care este titular al dreptului afirmat (calitatea procesuala activa), precum si intre persoana paratului si cel care este subiect pasiv in raportul juridic dedus judecatii (calitatea procesuala pasiva), fiind necesar ca reclamantul sa justifice atat calitatea procesuala activa, cat si calitatea procesuala pasiva.
Exceptia lipsei calitatii procesuale este o exceptie de fond, absoluta si peremptorie, putand fi invocata din oficiu de instanta, potrivit dispozitiilor art. 108 alin. 1 din Codul de procedura civila.

In cauza de fata reclamantul Consiliul Local Craiova nu este titular al dreptului afirmat, contractul de concesiune nr. …../1997 fiind incheiat intre parat si Primaria Craiova, astfel incat instanta va admite exceptia lipsei caltatii procesuale active a reclamantului Consiliul Local Craiova si va respinge cererea formulata de acesta ca fiind formulata de o persoana fara calitate procesuala activa.
In ceea cepriveste cererea formulata de reclamantul Municipiul Craiova instanta retine ca, potrivit dispozitiilor art 969 C.civ. “conventiile legal facute au putere de lege intre partile contractante”.

Prin contractul de concesiune nr. …/1997, Primaria Craiova a concesionat paratului suprafata de 600 mp situata in Craiova pentru construirea de locuinta individuala, pe durata existentei constructiei, redeventa anuala fiind stabilita la suma de 545.400 lei vechi si se va majora annual cu rata inflatiei.

Potrivit clauzelor contractuale redeventa trimestriala este de 136.350 lei si trebuie achitata pana cel tarziu in ultima zi lucratoare a ultimei luni din fiecare trimestru, dupa aceasta data putand fi aplicate majorari de intarziere.

Potrivit precizarii de actiune din data de 21.03.2011, paratul datoreaza reclamantei redeventa aferenta semestrului II al anului 2009 in suma de 281 lei la care se adauga majorarile de intarziere aferente acestei sume in suma de 122 lei si majorarile aferente redeventei pentru semestrul I care a fost achitata cu chitanta nr…../18.11.2009, in suma de 65 lei.

Paratul nu a facut dovada achitarii catre reclamant a acestor sume restante.
Instanta retine ca majorarile solicitate de reclamant se incadreaza in dispozitiile legale incidente la momentul ajungerii la scadenta a sumei datorate, respectiv art.III alin.5 din Lg.210/2005 de modificare a Codului Fiscal pana la data de 01.07.2010 ( 0,1% pentru fiecare zi de intarziere din ziua urmatoare termenului de scadenta) si art.124(1) din OUG.39/2010 de modificare a Codului Fiscal (2% din cuantumul obligatiilor fiscale principale neachitate in termen, calculate pentru fiecare luna sau fractiune din luna, incepand cu ziua urmatoare termenului de scadenta si pana la data stingerii sumei datorate, inclusiv.)

Pentru aceste considerente instanta urmeaza sa admita actiunea formulata de Municipiul Craiova si sa oblige paratul la plata catre reclamantul Municipiul Craiova a sumei de 281 lei reprezentand redeventa aferenta semestrului II/2009 si 187 lei penalitati de intarziere aferente aceleasi perioade (122 lei+65 lei).

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE


Respinge actiunea formulata de Consiliul Local Craiova ca fiind formulata de o persoana fara calitate procesuala activa.
Admite actiunea formulata de Municipiul Craiova in contradictoriu cu paratul T.M. cu domiciliul in …., asa cum a fost precizata.
Obliga paratul la plata catre reclamantul Municipiul Craiova a sumei de 281 lei reprezentand redeventa aferenta semestrului II/2009 si 187 lei penalitati de intarziere aferente aceleasi perioade .
Irevocabila.

Adauga acest articol in site-ul tau

Newsletter AvocatulRoman.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletter AvocatulRoman.ro si primesti cadou Raportul special "Cele mai solicitate contracte de comodat, locatiune, vanzare-cumparare"!

  Da, doresc sa ma abonez si sa primesc informatii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informareArticole similare


     » Raspundere civila delictuala. Daune morale 
     de Colectivul de avocati al AvocatulRoman.ro, 06-Dec-2011
     » Jurisprudenta » Alte categorii » Jurisprudenta - civil

     » Rezolutiune antecontract de vanzare-cumparare. Natura comerciala a litigiului. Competenta materiala 
     de Colectivul de avocati al AvocatulRoman.ro, 10-Nov-2011
     » Jurisprudenta » Alte categorii » Jurisprudenta - civil

     » Servitute de trecere. Nementionarea acesteia in contractul de vanzare-cumparare al paratilor 
     de Colectivul de avocati al AvocatulRoman.ro, 07-Nov-2011
     » Jurisprudenta » Alte categorii » Jurisprudenta - civil

     » Suspendarea contractului individual de munca. Formularea plangerii penale impotriva angajatei 
     de Colectivul de avocati al AvocatulRoman.ro, 07-Nov-2011
     » Jurisprudenta » Alte categorii » Jurisprudenta - civil

     » Demisie. Valabilitatea consimtamantului. Caracterul irevocabil al manifestarii de vointa al salariatului privind incetarea, din initiativa sa, a contractului individual de munca. 
     de Colectivul de avocati al AvocatulRoman.ro, 07-Nov-2011
     » Jurisprudenta » Alte categorii » Jurisprudenta - civil