AvocatulRoman.ro
Un produs marca Rentrop&Straton
actualizat la 26 Noiembrie 2015
Cauta articol   Tip articol
 Domeniu Camp

...sau foloseste motorul de cautare avansata
Legislatia UE: Prin autentificare, sunt de acord cu faptul ca site-ul AvocatulRoman.ro poate seta module cookie in browserul meu.
Username:
Parola:
Tine-ma minte

Flux RSS Twitter Trimite pe Yahoo Messenger Trimite prin email Mareste font Micsoreaza font Font default

Reorganizare judiciara. Creante nascute in timpul procedurii fata de debitoare

Colectivul de avocati al AvocatulRoman.ro, 03-Aug-2011

Tags: judecator sindic, creanta, debitor, exceptie necompetenta materiala, conflict negativ de competenta, reorganizare judiciara

Continutul, designul, structura, precum si materialele AvocatulRoman.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Alerta AvocatulRoman.roDescarca aici Programul Special de Alerta AvocatulRoman.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile AvocatulRoman.ro! ...clic aiciJudecatorul sindic este competent sa solutioneze si actiunile ce vizeaza recuperarea creantelor nascute in timpul procedurii reorganizarii judiciare a debitoarei, creante constand in contravaloarea gazelor naturale furnizate.
 
Sectia comerciala, Decizia nr. 3356 din 11 decembrie 200
9

Legea nr.85/2006, art.11 lit.i)

 Prin actiunea inregistrata pe rolul Tribunalului Brasov, creditoarea SC E-O.G. Romania SA a solicitat obligarea debitoarei SC R. Onesti SA la plata creantelor curente reprezentand contravaloare gaze naturale si penalitati aferente, in perioada de reorganizare a debitoarei, creante ce au un cuantum de 6.129.634,94 lei.
Alerta AvocatulRoman.roDescarca aici Programul Special de Alerta AvocatulRoman.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile AvocatulRoman.ro! ...clic aiciPrin sentinta nr.867/2 octombrie 2008, Tribunalul Brasov a admis exceptia necompetentei materiale a judecatorului sindic, exceptia invocata de parata si a declinat competenta de solutionare a cauzei in favoarea Tribunalului Bacau.

In esenta, instanta a retinut ca atributiile judecatorului sindic sunt limitate la controlul judecatoresc al activitatii administratorului/ lichidator judiciar si la procesele de natura judiciara aferente procedurii insolventei, iar orice alte cereri – indiferent daca debitoarea  are calitate de reclamant sau parat - exced competentei judecatorului sindic; atributiile acestuia imperativ a fi extinse dincolo de prevederile art.11 alin.2 din Legea nr.25/2006.

Cauza a fost inregistrata la Tribunalul Bacau, aceasta instanta invocand din oficiu exceptia de necompetenta materiala.
Prin sentinta civila nr.99/9 martie 2009 s-a admis exceptia, fiind declinata competenta de solutionare a cauzei in favoarea Tribunalului Brasov, Sectia comerciala (judecatorul sindic).

S-a considerat ca, prin precizarile la actiune depuse de reclamanta, precum si din discutiile din timpul dezbaterilor, a rezultat faptul ca reclamanta a inteles sa formuleze contestatie impotriva masurilor luate de administratorul judiciar si nu a admiterii in pretentii, fiind incidente dispozitiile  art.11 lit.i din Legea nr.85/2006.

Analizand actele si lucrarile de la dosar, Inalta Curte a constatat ca, prin actiune, reclamanta a solicitat obligarea debitoarei la plata  creantelor curente, creante nascute in perioada de reorganizare a debitoarei.

In drept, au fost invocate Legea nr.85/2006, Codul civil si Codul comercial, anterior indicandu-se prevederile art.11 lit.i din Legea insolventei (prin concluziile scrise  depuse la dosarul inregistrat pe rolul Tribunalului Brasov).

In considerarea principiului disponibilitatii, avand in vedere si  dispozitiile art.11 din Legea insolventei, precum si scopul ce a stat la baza demersului judiciar al partii, acela de a-si recupera creantele nascute in timpul procedurii reorganizarii judiciare a debitoarei – creante constand in contravaloarea gazelor naturale furnizate – s-a constatat ca instanta competenta material sa solutioneze cauza este Tribunalul Brasov prin judecatorul sindic.

Astfel, din interpretarea prevederilor art.11 alin.1 din lege, in cuprinsul caruia sunt reglementate la literele a-n ,,principalele atributii ale judecatorului sindic” se deduce ca acestea au un caracter exemplificativ, si nu limitativ.

Demersul judiciar al reclamantei, inscriindu-se in prevederile alin.2 din acelasi articol, in sensul ca are natura unei cereri aferente procedurii insolventei prin care solicita controlul judecatoresc, prin luarea in considerare a prevederilor mentionate, este evident ca judecatorul sindic este acela care trebuie sa-si exercite controlul judiciar asupra cererii in discutie.

Pe de alta parte, contractul de furnizare a gazelor naturale, necesare pentru continuarea activitatii debitoarei in perioada de reorganizare a fost incheiat in baza planului de reorganizare, prevazandu-se clar termenele de scadenta a platii contravalorii gazelor livrate, fiind vorba de  o creanta nascuta in timpul procedurii.

Cum se pretinde ca in timpul procedurii administratorul judiciar a refuzat plata sumelor cuvenite, este firesc si in deplin acord cu prevederile legii insolventei ca judecatorul sindic sa dispuna asupra cererii creditoarei.

Pentru aceste motive, Inalta Curte a stabilit competenta de solutionare a cauzei in favoarea Tribunalului Brasov prin judecatorul sindic.
Adauga acest articol in site-ul tau

Newsletter AvocatulRoman.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletter AvocatulRoman.ro si primesti cadou Raportul special "Cele mai solicitate contracte de comodat, locatiune, vanzare-cumparare"!

  Da, doresc sa ma abonez si sa primesc informatii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informareArticole similare


     » Litigiu comercial. Competenta teritoriala alternativa. Reducerea onorariului de avocat 
     de Colectivul de avocati al AvocatulRoman.ro, 07-Nov-2011
     » Jurisprudenta » Alte categorii » Jurisprudenta - comercial

     » Hotarare comerciala 
     de Colectivul de avocati al AvocatulRoman.ro, 07-Nov-2011
     » Jurisprudenta » Alte categorii » Jurisprudenta - comercial

     » Somatie de plata. Actiune in anulare. Competenta teritoriala 
     de Colectivul de avocati al AvocatulRoman.ro, 03-Aug-2011
     » Jurisprudenta » Alte categorii » Jurisprudenta - comercial

     » Hotarare arbitrala. Investire cu formula executorie. Competenta teritoriala 
     de Colectivul de avocati al AvocatulRoman.ro, 03-Aug-2011
     » Jurisprudenta » Alte categorii » Jurisprudenta - comercial

     » Contract de vanzare-cumparare. Vicii ascunse. Prescriptie extinctiva 
     de Colectivul de avocati al AvocatulRoman.ro, 03-Aug-2011
     » Jurisprudenta » Alte categorii » Jurisprudenta - comercial